Νίκος Τσούκαλης

Την ένταξη όλων των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου Δυτικής Αχαΐας στο πρόγραμμα «Μείωση της Νιτρορύπανσης Γεωργικής Προέλευσης»  ζητά μεεπίκαιρη ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής Αχαΐαςτης Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης.

Στηνερώτησή του ο κ. Τσούκαλης τονίζει τη σοβαρότατη ρύπανση που έχουν υποστεί ταεδάφη της Δυτικής Αχαΐας λόγω της  αλόγιστης χρησιμοποίησης χημικών λιπασμάτωνκαι φυτοφαρμάκων, που έγινε τις τελευταίες δεκαετίες, και επισημαίνει πως ταΔημοτικά Διαμερίσματα Λάππα, Απιδεώνα, Καγκαδίου, Μετοχίου, Αράξου,Λακκόπετρας, Λιμνοχωρίου, Ριόλου, Σαγέικων, Καρέικων, Φράγκα, Κρίνου, Μύρτου,Πέττα, Νιφορείκων, Καλαμακίου (Βίδοβας), και Πετροχωρίου  δεν έχουν ενταχθεί στις μετρήσεις τωνευπρόσβλητων στη νιτρορύπανση περιοχών.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Σοβαρότατη ρύπανση έχουν υποστεί τα εδάφη της Δυτικής Αχαΐαςλόγω της  αλόγιστης χρησιμοποίησης χημικώνλιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, που έγινε τις τελευταίες δεκαετίες. Η ρύπανση τωνεδαφών με νιτρώδη νιτρικά και βαρέα μέταλλα, αντικατοπτρίζεται στις τιμές τωνχημικών στοιχείων που έχουν φτάσει σε υψηλότατα επίπεδα με ορατό τον κίνδυνοτης διοχέτευσης των επικίνδυνων ουσιών στα αγροτικά προϊόντα άρα στονάνθρωπο-καταναλωτή.

Με  την εφαρμογή τηςνέας ΚΑΠ, έχει τεθεί σε ισχύ η Πολλαπλή Συμμόρφωση και οι παραγωγοί πουλαμβάνουν άμεσες ενισχύσεις καλούνται πλέον να συμμορφωθούν με Οδηγίες όπωςαυτή για την Προστασία των υδάτων από τη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης.

Παρά τογεγονός ότι η δυτική Αχαΐα είναι η μεγαλύτερη πεδινή έκταση στο Νομό μεεντατικές καλλιέργειες, τα Δ.Δ. Λάππα, Απιδεώνα, Καγκαδίου, Μετοχίου, Αράξου,Λακκόπετρας, Λιμνοχωρίου, Ριόλου, Σαγέικων, Καρέικων, Φράγκα, Κρίνου, Μύρτου,Πέττα, Νιφορείκων, Καλαμακίου (Βίδοβας), και Πετροχωρίου  δεν έχουν ενταχθεί στις μετρήσεις τωνευπρόσβλητων στη νιτρορύπανση περιοχών, σύμφωνα με το ΦΕΚ 2204/2-10-2009) σταπλαίσια της ΚΥΑ 23959/12-10-2009 με θέμα «Γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσειςορισμένων δράσεων του μέτρου 2.1.4. του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-13Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

Δεδομένων των ανωτέρω και του γεγονότος ότι οι περιοχές τηςΔυτικής Αχαΐας και της όμορης σε αυτή Ανατολικής Ηλείας, περιλαμβάνονται στημεγάλη Λεκάνη του Ποταμού Πηνειού, όπου φιλοξενούνται οι προστατευόμενεςλιμνοθάλασσες Προκόπου, Κοτυχίου και Αράξου (Πάππα), οι οποίες σημειωτέον έχουνυποστεί σε μέγιστο βαθμό ευτροφισμό,

Ερωτά τον κ. Υπουργό

Αν προτίθεται να ενεργήσει για την ένταξη και των ανωτέρωδημοτικών διαμερισμάτων στο Πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής 2007-13, έτσι ώστενα προστατευθεί, να αναβαθμιστεί και να αναπτυχθεί περισσότερο η Δυτική Αχαΐα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s