Αποσπάσματα συνέντευξης του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM και το δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου

Για το έλλειμμα ενημέρωσης και τη στάση της κυβέρνησης

Δεν μας έχει ενημερώσει, και κυρίως δεν έχει ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για τις εξελίξεις που καταγράφονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ερήμην πρωτοβουλιών της κυβέρνησης.

Δεν αρκεί η κυβέρνηση να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Οφείλει να μετέχει σε αυτές τις πρωτοβουλίες και κυρίως να διεκδικεί εκείνο που αντιστοιχεί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του τόπου και της κοινωνίας.

Για το κούρεμα του ελληνικού χρέους

Η αντιμετώπιση της ελληνικής οικονομίας κινείται στη γκρίζα ζώνη της αντιπαράθεσης συμφερόντων του γαλλογερμανικού άξονα. Όσο ελκυστική και αν ακούγεται η περικοπή του χρέους, άλλο τόσο πρέπει να ανησυχούμε διότι ένα κούρεμα χωρίς ταυτόχρονα να υπάρξουν δικλίδες ασφαλείας σε ότι έχει σχέση με τα ασφαλιστικά ταμεία, με το τραπεζικό σύστημα, με την αντανάκλασή του στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα της αγοράς, τότε τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά αρνητικά. Το ζητούμενο είναι η ευρωπαϊκή πολιτική που είναι απούσα σε ότι αφορά την ουσιαστική πολιτική ενότητα της Ευρώπης και της οφειλόμενης κοινοτικής αλληλεγγύης, αλλά και με ότι έχει σχέση με τις ανεπάρκειες, τα ελλείμματα και το αδιέξοδο περιεχόμενο της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση.

Για την έξοδο της χώρας από το ευρώ

Θα ήταν καταστροφικό να επιστρέψει η χώρα στη δραχμή, θα σήμαινε την επιστροφή της χώρας πολλές δεκαετίες πίσω και την αποκοπή της ελληνικής οικονομίας από μια ευρωπαϊκή πραγματικότητα, η οποία, βεβαίως, είναι προβληματική, όμως διαμορφώνει δυνατότητες για να στηριχτεί η χώρα μας προκειμένου να αντιμετωπίσει το τεράστιο χρέος. Η Ευρώπη είναι το μεγάλο ζήτημα, προς τα πού θα πορευτεί. Αν δεν αντιμετωπίσει επί της ουσίας την οικονομική διακυβέρνηση, τότε έχω την εκτίμηση ότι θα μετράει διασπάσεις, όχι με την έννοια των αποχωρήσεων, αλλά στο επίπεδο μιας φυγοκεντρικής κατάστασης που θα οδηγήσει πια σε ένα σχήμα ενότητας που δεν θα έχει καμία σχέση με το όραμα της ενωμένης Ευρώπης και αυτό θα είναι σε βάρος και της Ευρώπης και της Ελλάδας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s